vrijdag 14 december 2012

Ruzzle: een simpele, maar verslavende game voor je smartphone of tablet!


Ruzzle: een simpele, maar verslavende game voor je smartphone of tablet!

Wat is Ruzzle?

Ruzzle (voorheen heette het Rumble) is een populaire game die je kunt spelen op je smartphone of tablet. De app is te downloaden in Google Play (voormalige Android Market) of iTunes van Apple. Het spel is gebaseerd op het woordspelletje Boggle. Je krijgt een speelveld van 4 x 4 stenen waar letters op afgebeeld staan. Je krijgt dan 2 minuten de tijd om zoveel mogelijk woorden te maken. Woorden maak je door met je vinger, letter voor letter over het beeldscherm te slepen. De stenen moeten wel naast elkaar liggen. Sommige letters hebben, net zoals bij Wordfeud of Scrabble, een dubbel of triple woord- of letterwaarde. Op deze manier kun je extra veel punten verdienen. Wanneer je de game voor het eerst speelt, raad ik je aan om de tutorial te bekijken in de app.

Ruzzle downloaden

Ruzzle is te downloaden als gratis game, maar ook als betaalde game. De gratis versie van Ruzzle heeft beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld je statistieken niet bekijken, je kunt geen oefenrondes spelen of je hebt maar een beperkt aantal avatars (afbeelding bij je profiel). Wanneer je betaalt voor Ruzzle heb je dit allemaal wel. Volgens mij kost de game bij iTunes € 2,69 en bij Google Play € 2,50. Ik heb een tijdje de gratis versie gespeeld, maar vond het spel zo leuk dat ik na een week al de betaalde versie heb gekocht.
Een nieuw spel beginnen bij Ruzzle
Een nieuw spel beginnen bij Ruzzle

Een nieuw spel beginnen

De game kun je in 9 verschillende talen spelen, namelijk Engels, Noors, Nederlands, Deens, Zweeds, Duits, Spaans, Frans, Portugees of Italiaans. Ik vind dat het woordenboek bij Ruzzle redelijk klopt. Niet altijd, maar stukken beter dan bij bijvoorbeeld de game Wordfeud. Je kunt in de game een nieuw spel beginnen met een vriend (in Ruzzle), een Facebookvriend, een willekeurig iemand (in Ruzzle) of in de oefenmodus. Via Facebook speel ik eigenlijk niet, alleen met mensen uit Ruzzle zelf. Ik heb wel een aantal vaste tegenstanders waar ik regelmatig mee speel, maar ik speel ook graag tegen willekeurige mensen. De oefenmodus is een mooie gelegenheid om te oefenen, zonder dat dit effect heeft op je speelscore. Dit heb ik vooral in het begin gedaan.

Wanneer je een spel gespeeld hebt, krijg je een scherm te zien hoeveel punten jij en je tegenstander hebben gehaald per ronde. Wanneer je een ronde aantikt, krijg je alle woorden die jij hebt gehaald te zien, maar ook alle woorden van de tegenstander. Op deze manier kun je dus van anderen leren. Het is ook aan te raden om af en toe eens de woorden van je tegenstander door te nemen. Je krijgt ook te zien hoeveel woorden er maximaal op het bord gemaakt kon worden. Dit is vooral in het begin even schrikken wanneer jij maar 20 of 30 woorden hebt, terwijl er 250 woorden op het bord liggen. Ook die woordenlijst moet je regelmatig eens door lezen om ervan te leren. Wanneer je een tijdje speelt, kan het namelijk zijn dat je een beetje blijft hangen bij dezelfde woorden.

Statistieken

Wat ik erg leuk vind aan Ruzzle is dat je statistieken worden bijgehouden. Ook in de periode waarin je alleen met de gratis variant speelt worden je statistieken bijgehouden. Helaas kun je ze dan nog niet bekijken. Hiervoor moet je namelijk de betaalde versie hebben. In de statistieken kun je zien via een grafiek wat je speelscore is over een bepaalde periode. Tevens worden de volgende gegevens opgeslagen:

  • Hoogste rondescore (bij mij : 3140)
  • Hoogste spelscore (bij mij: 4335)
  • Hoogste woordenaantal (bij mij: 80)
  • Aantal spellen (bij mij: 682)
  • Aantal keren gewonnen (bij mij: 474)
  • Aantal keren verloren (bij mij: 208)
  • Aantal keren gelijk (bij mij: 0)
  • Langste woord (bij mij: sneeuwden)
  • Beste woord (bij mij: zekeren -> 243 punten)


Ook kun je per tegenstander zien hoeveel spellen je hebt gewonnen, gelijk gespeeld of verloren.
De statistieken in Ruzzle
De statistieken in Ruzzle

Awards

De makers van Ruzzle (MAG Interactive) hebben een tijdje geleden het spel interessanter gemaakt door uitdagingen toe te voegen. Dit zijn de zogenaamde awards die je moet halen. Wanneer je een award probeert te halen, moet je Ruzzle op een hele andere manier spelen. Erg leuk om te doen! Welke Ruzzle awards zijn er?

The Ultimate Move
Vind het beste woord op het bord
Fantastic Four
Speel een ronde met alleen vierletterwoorden
Speedster
Vind 30 woorden in de eerste 30 seconden
Globetrotter
Win spellen in 3 verschillende talen
The Challenge
Daag je twittervolgers uit
Bookworm
Leg een woord van minstens 10 letters
Da Bomb
Haal meer dan 1000 punten in een ronde
Sky’s the limit
Leg meer dan 60 woorden in een ronde
Top Notch
Leg een woord dat meer dan 200 punten waard is
Lemon
Speel 20 spellen tegen citroenen
Tie
Gelijkspelen
Juggernaut
Win 10 keer van dezelfde tegenstander
Close Call
Win met minder dan 50 punten verschil
Hooked
Speel 200 spellen
Check Mate
Win 100 spellen
Not Now
Ontvang een telefoongesprek tijdens het spel
Underdog
Win een spel na twee verloren rondes
The Dictionary
Leg in totaal 1000 unieke woorden
Friendly
Daag een Facebookvriend uit
Noob
Check de Tutorial nog eens

Je kunt een award ook voor een deel volbracht hebben. Ruzzle geeft dan aan in procenten hoeveel je al gehaald hebt. Ook geeft Ruzzle aan hoeveel procent je van de totale awards hebt gehaald. Ik heb tot nu toe 75% van alle awards volbracht.

Grafisch en geluid

Grafisch ziet het spel er heel verfrissend uit. Alles heeft afgeronde hoeken en frisse, maar wel contrasterende kleuren. Alles is wel vector, ook de avatars. Je kunt helaas geen eigen foto gebruiken als avatar. Ik moet zeggen dat de avatars er wel heel goed uitzien. Er zijn best veel avatars waar je uit kunt kiezen. De interface ziet er verder simpel, maar wel overzichtelijk uit. Geluiden zitten er in Ruzzle niet veel, alleen het bekende belletje. Wanneer je een woord hebt gemaakt hoor je een belletje. Hoe meer punten, hoe hoger het belletje klinkt. Dit werkt wel verslavend. Uiteraard kun je het geluid ook uitzetten.

Ruzzle cheats

Natuurlijk zijn er ook mensen die niet zo goed tegen hun verlies kunnen en willen cheaten. Volgens mij zijn er wel websites waar je je letters kunt invullen. Dan zoeken zij alle woorden voor je, maar of dat echt werkt weet ik niet aangezien je maar 2 minuten de tijd hebt. Wat ik op internet gelezen heb, zijn er ook mensen die naar hun eigen telefoon bellen, omdat dan het spel gepauzeerd wordt. Of dit ook echt werkt weet ik niet. Volgens mij zijn er ook verschillende cheat apps te downloaden, maar die ken ik verder niet. Ikzelf wil niet cheaten, omdat het spel dan helemaal niet meer leuk is. Zo is de game Wordfeud ook minder populair geworden. En zeg nou zelf... jezelf verbeteren door veel te oefenen is toch veel leuker!
De instellingen en helpfunctie van Ruzzle
De instellingen en helpfunctie van Ruzzle

Ruzzle tips

Het enige wat ik je kan adviseren is om veel te oefenen en de woordenlijsten na een game door te nemen om te kijken welke woorden je gemist hebt. Maak vooral gebruik van de dubbel of triple letter- of woordwaarde. Probeer ook zo snel mogelijk woorden te maken. Op een gegeven moment zit je in een bepaalde flow en gaat het helemaal vanzelf. Probeer Ruzzlewoorden eens om te draaien. Bijvoorbeeld: reden -> neder of taal -> laat. Wanneer je hele werkwoorden in de verleden tijd hebt, zoals 'werkten', kun je ook de woorden 'werkte', 'werkt' en 'werk' maken. Het zijn zomaar wat kleine Ruzzle tips waar je misschien toch weer een paar extra punten mee kan scoren.

Op Youtube staat een filmpje van iemand die supersnel is en 136 woorden in 2 minuten maakt. Een mooi inspiratiefilmpje! Dit is dan wel gespeeld op een tablet, maar toch hoop ik hem niet tegen te komen als willekeurige tegenstander.  ;-)
Conclusie

Ik ben helemaal tevreden over Ruzzle en vind het de € 2,50 dan ook zeker waard. Ik heb veel plezier aan de game en speel het dan ook meerdere malen per dag. Het is maar 2 minuten per spel. De interface ziet er simpel, maar wel duidelijk uit. Echt veel bugs ben ik nog niet tegen gekomen en de makers van Ruzzle hebben regelmatig een update van het spel. De game is erg verslavend, omdat je merkt dat je langzaam aan beter wordt en al je tegenstanders wilt verslaan, al zal dit natuurlijk niet altijd lukken. Ruzzle is erg populair op dit moment en is een echte trend. Volgens mij staat het dan ook in de top 10 games of top 10 apps. Ik kan je deze game dan ook zeker aanraden!

Pluspunten
+ Leuk en uitdagend
+ Simpel en snel
+ Gebruiksvriendelijk

Minpunten
- Verslavend

ps: Wil je een keer een spelletje Ruzzle tegen mij spelen? Ik ben onder de naam randysign te vinden.Deze verslavende game op je nieuwe Samsung Galaxy S4 smartphone spelen? Samsung Galaxy S4 336x280


Heb je de nieuwe woord game WordOn HD al gespeeld? Dit is ook al zo'n verslavend woordspelletje voor op je smartphone of tablet. Lees mijn uitgebreide artikel over WordOn HD!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...