maandag 24 juli 2017

Tips voor het maken van een filmpje

tips filmen met je smartphone

Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone waarmee je kunt filmen en zitten we dagelijks op social media zoals Facebook, Twitter, Instagram etc. We willen dan ook graag momenten uit ons leven delen met anderen door middel van het plaatsen van niet alleen foto´s, maar ook filmpjes. De eerste stapjes van je kindje, leuke momenten op je vakantie, je dance moves op een goed feest. Dat zijn allemaal gebeurtenissen waar je leuke filmpjes van kan maken om te delen met anderen. Maar hoe maak je goede filmpjes voor Youtube, Facebook, Instagram en Twitter? Ikzelf heb al vele leuke filmpjes voor social media gemaakt en bewerkt met leuke effecten en wil je graag wat adviezen geven die je heel makkelijk kunt toepassen op jouw filmpjes. Dus ben je op zoek naar tips om te filmen met je smartphone en de bewerking van die filmpjes met bijvoorbeeld de video editing app FilmoraGo of zoek je leuke video ideeën? Lees dan snel verder!

Maak veel korte filmpjes met je smartphone

Wat ik altijd doe is veel korte filmpjes maken van maximaal 15 seconden. Ik probeer dan momenten of activiteiten een paar keer te filmen uit verschillende standpunten. Zo heb ik, toen ik mijn zoontje leerde fietsen, hem vanuit verschillende standpunten gefilmd. Bijvoorbeeld van achteren, van voren, wanneer hij voorbij komt fietsen, vanaf de grond etc. Je kunt ervoor kiezen om stilstaande shots te maken door je object vanuit een vast standpunt te filmen. Maar je kunt natuurlijk ook je object filmen waarbij je je smartphone van onder naar boven of van links naar rechts beweegt.






Wanneer je een aantal (tientallen) shots hebt gemaakt, kun je de beste eruit kiezen die je wilt gebruiken voor de uiteindelijke gemonteerde video. Zo kun je je filmpje interessant houden voor de kijker. Het is namelijk niet heel boeiend wanneer je een filmpje hebt van 2 minuten uit 1 standpunt. Iemand die jouw filmpje bekijkt zal dan snel afhaken, omdat er niet veel gebeurt. Wanneer je verschillende filmpjes achter elkaar monteert, waarbij je vanuit verschillende standpunten hebt gefilmd, zal dit je video veel interessanter maken om naar te kijken en zullen velen kijkers op je Facebook, Instagram of Twitter alleen maar jaloers zijn op je leuke film en je vragen hoe je die hebt gemaakt.

Wanneer je trouwens veel filmt met je smartphone, raad ik je aan om een powerbank te kopen. Dit is een extra batterij waarmee je je telefoon overal kunt opladen, zonder dat je daar een stopcontact voor nodig hebt. Weet je niet zo goed waar je op moet letten wanneer je een powerbank wilt aanschaffen, lees dan eens deze tips bij aankoop van een powerbank.

Film altijd horizontaal (liggend)

Een goede tip om filmpjes te maken (en misschien wel de belangrijkste) is om altijd horizontaal te filmen. Ik zie nog steeds dat heel veel mensen hun smartphone staand houden tijdens het filmen. Wanneer je deze filmpjes gaat gebruiken voor internet, zullen er aan de zijkant zwarte staande stroken verschijnen. Deze kun je dus eigenlijk helemaal niet gebruiken, want het ziet er niet uit als die stroken om de haverklap verschijnen en weer verdwijnen. TV's en media zoals Youtube hebben altijd een liggend formaat (4:3 of 16:9).

Maak geen gebruik van de zoomfuncties van je smartphone

Probeer niet in te zoomen. Dit zorgt er namelijk voor dat je elke trilling of beweging met je smartphone nog meer ziet. Het is dan moeilijker om scherp beeld te krijgen. Ook is een zoomfunctie op je telefoon digitaal, dat inhoudt dat dit altijd ten koste van de kwaliteit gaat. Dus.. niet inzoomen!

Rechtenvrije muziek gebruiken in je filmpjes

Pas op met het gebruik van muziek in je filmpjes. Social media zoals Facebook en Youtube treden erg streng op tegen het gebruik van muziek waar rechten op zitten. Dit doen ze in opdracht van de platenmaatschappijen. Wanneer je muziek gebruikt waar rechten op zit, heb je kans dat je account tijdelijk geblokt wordt. Ikzelf vind dit alles veel te ver gaan. Ik snap heel goed dat je geen muziek zomaar mag gebruiken voor filmpjes met commerciële doeleinden, maar om nou muziek die je gebruikt in je homevideos van je kindje dat leert lopen of fietsen te verbieden, vind ik echt belachelijk. Met sommige wat minder bekende muziek kun je geluk hebben dat ze je video niet afkeuren, dus je zou het altijd kunnen proberen.



Accesoires voor je smartphone kopen?
Bestel voor 23.00 uur bij Bol.com en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Koop bij bol.com




Mijn advies is om muziek uit FilmoraGo te gebruiken. Deze muziek zou rechtenvrij moeten zijn. Wat ik ook vaak doe is op Youtube zoeken naar rechtenvrije muziek (zoek naar: copyright free music). Daar kun je vaak klikken op een link om de gratis rechtenvrije muziek te downloaden. Deze zou je dan ongestraft mogen gebruiken. Het is namelijk zonde als je heel veel moeite hebt gedaan om een leuke film te monteren met allerlei effecten en overgangen die synchroon lopen met de muziek, waarna deze wordt afgekeurd door Facebook of Youtube, en je daarna nieuwe muziek moet zoeken (die dan waarschijnlijk helemaal niet meer past bij je overgangen en effecten).

Gebruik niet teveel verschillende soorten overgangen (transities)

Video editor apps, zoals FilmoraGo, bevatten heel veel verschillende soorten transities die je kunt gebruiken om de overgang van je ene naar het andere filmpje wat leuker eruit te laten zien. Maar pas hier mee op. Wanneer je teveel verschillende overgangen gebruikt, kan dit je filmpje al heel snel amateuristisch eruit laten zien. Op tv zie je niet voor niks bijna niet van die overgangen.

Filmpjes op de muziek monteren

Ik vind het altijd leuk om de video fragmenten te monteren op de muziek. Hier bedoel ik mee dat je bijvoorbeeld switcht van het ene beeld naar het andere beeld op de maat van de muziek. Of dat een bepaalde actie of beweging synchroon loopt met accenten in de muziek. Dit maakt je filmpje een stuk interessanter en leuker om naar te kijken. Dit is natuurlijk iets wat je niet persé hoeft te doen, maar ikzelf maak hier wel altijd gebruik van.

Zo, nu heb ik je een aantal adviezen gegeven voor het maken van een goede film voor Youtube, Facebook, Instagram of andere sociale media. Ik weet natuurlijk niet alles en ben zeer benieuwd of jullie nog leuke en handige tips hebben om toe te voegen. Heb je nog een handige of leuke tip voor het maken van een leuke film? Laat deze dan hieronder achter!






1 opmerking:

Anoniem zei

Dit zijn wel echte handige tips om filmpjes te maken! Sommige zijn voor de hand liggend, maar veel wist ik nog niet. Zoals rechtenvrije muziek gebruiken in je film, niet eens aan gedacht!

Een reactie posten

Wanneer jij nog opmerkingen, commentaar of toevoegingen hebt, laat het ons dan weten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...