woensdag 6 februari 2013

WhatsApp! De manier om op je telefoonrekening te besparen


Iedereen met een mobiele telefoon weet hoe snel de bel of SMS kosten kunnen oplopen. Telecomproviders melken de klanten uit met de prijzen voor een sms bundel en dergelijke. Wil je deze kosten zelf wat beter in de hand hebben en besparen op je abonnementskosten? Dan is WhatsApp wellicht DE oplossing voor een lage telefoonrekening. De (vrijwel) gratis berichtenservice is beschikbaar voor vele Android telefoons en natuurlijk ook voor de iPhone. Wat is WhatsApp, wat kan je er mee doen en hoe werkt het? Dit alles kan je lezen in dit artikel, als ook mijn eigen ervaring met WhatsApp.


Algemene informatie

Applicatie: WhatsApp
Ontwikkelaar: WhatApp Inc.
Categorie: Sociale Netwerken
Grootte: 11 MB
Prijs: 0,89 euro

Ontwikkelaar: WhatsApp Inc.

WhatsApp Inc. Is een Amerikaans jong technologiebedrijf. Het bedrijf is opgericht door twee mannen die gezamenlijk 20 jaar bij Yahoo hebben gewerkt. Om een beter alternatief voor sms-berichten te maken en omdat ze geloven dat iedereen ooit een smartphone zal hebben, hebben ze WhatsApp ontwikkeld. Oorspronkelijk was de applicatie ontwikkeld voor de iPhone, maar later werd het ook op andere besturingssystemen mogelijk om WhatsApp te gebruiken.

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is natuurlijk een verbastering van het Engelstalige What’s up, dat vrij vertaald ‘hoe gaat het’ betekend, samengevoegd met App, dat staat voor applicatie. De WhatsApp Messenger is een alternatief voor het versturen van dure SMS berichten. Je betaalt eenmalig een klein bedrag om de App te downloaden en vervolgens kan je onbeperkt berichten en foto’s versturen en ontvangen. Er is voor een eenmalige bijdrage gekozen om WhatsApp reclamevrij te houden. Gebruikers van WhatsApp via andere platformen dan iPhone betalen in eerste instantie het eerste jaar niets. Na een jaar wordt ook voor deze platformen jaarlijks een klein bedrag in rekening gebracht. WhatsApp gebruikt het mobiele data-abonnement welke jij gebruikt om te e-mailen en op het internet te surfen op jouw mobiele telefoon.  

Wat kan je wel en niet doen met WhatsApp?

De WhatsApp applicatie is een Messenger Applicatie. Je kunt hiermee dus niet bellen of beeldbellen maar verder kan je wel verschillende dingen versturen of als bijlage bij je bericht voegen. Natuurlijk ontbreken ook de emoticons niet om jouw berichten op te leuken. Je kunt verschillende dingen als bijlage toevoegen. Voorbeelden zijn foto’s en video’s, audio bestanden, jouw locatie of een visitekaartje.

Het versturen van berichten of chatten kost relatief weinig data maar als je bijvoorbeeld telkens filmpjes bekijkt via WhatsApp kost dat natuurlijk wel meer data. Dit kan je dan ook het beste doen via een Wifi netwerk zodat het jouw databundel niet belast.

Hoe krijg je WhatsApp op jouw telefoon?

Als eerste download je de app bij iTunes of in de Google Playstore
Na het downloaden wordt je gevraagd jouw telefoonnummer te registreren.
Nadat je jouw telefoon geregistreerd hebt krijg je een sms met een verificatie code. Deze moet je invoeren.
Direct daarna kan je bij ‘contacten’ zien wie van jouw contacten ook WhatsApp hebben geïnstalleerd en aan de slag met berichtjes versturen en ontvangen.

Wat kan je allemaal aanpassen?

Je kunt nog wat aanpassingen doen aan bijvoorbeeld de achtergrond waarop jouw berichten te lezen zijn, je status aanpassen, een foto toevoegen zodat mensen jouw foto zien bij jouw telefoonnummer, etc. Op die manier kan je het allemaal een wat persoonlijker tintje geven. Verder kan je ook diverse tonen instellen voor de diverse berichten.
Ook kan je instellen zogenaamde pushberichten te ontvangen. Hierdoor ontvang je direct een melding wanneer je een bericht hebt ontvangen.
Mocht je druk zijn met berichten en gaan slapen, kan je ook in het gesprek een optie kiezen dat je geen meldingen meer van dat gesprek ontvangt tot 8 uur de volgende ochtend. Dit tijdstip kan je niet aanpassen. Je kunt wel de meldingen gewoon aan of uitzetten, maar geen tijden ingeven.
In WhatsApp kan je ook zien wanneer iemand online is of naar jou aan het typen is. Mocht jij niet willen dat mensen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest kan je deze optie ook uitschakelen in het menu.

Veel mensen een bericht sturen of chatten met een groep mensen

Je kunt met WhatsApp berichten versturen naar individuele personen maar ook naar een hele groep. Deze groep kan bestaan uit maximaal 30 personen. Hiermee kan je met wat simpele handelingen berichten, foto’s en video’s versturen naar een hele groep mensen. Ook gesproken berichten behoort tot de mogelijkheden. Dit is overigens niet hetzelfde als gewoon bellen. Het is eerder een audiobestand dat je kunt versturen. Mocht iemand geen interesse meer hebben om deel te nemen aan het groepsgesprek, kan deze via het gespreksmenu kiezen om het gesprek te verlaten.
 Overigens is Facebook ook bezig om dit alles ook mogelijk te maken voor de Facebook Messenger.

Waarom zie je die groene vinkjes bij je verstuurde berichten in WhatsApp?

Veel mensen denken dat de twee groene vinkjes die voor een bericht verschijnen staan voor het ontvangen en dan lezen van het bericht. Conclusie zou dus zijn twee vinkjes dan heeft de ontvanger jouw bericht gelezen. Dit is echter niet het geval.
Het eerste vinkje staat voor het feit dat jouw berichtje afgeleverd is bij de server. Het tweede vinkje geeft aan dat het berichtje bij de telefoon is aangekomen. Het betekent echter niet dat het ook daadwerkelijk is gelezen. Bijvoorbeeld op de iPhone kan je al van tevoren een deel van het bericht zien op je telefoon, zonder WhatsApp te openen.
Het tweede vinkje verschijnt al wel voor het bericht, maar het is niet gelezen.
 Mocht na verloop van tijd het tweede vinkje wegblijven, kan dat verschillende dingen betekenen: de telefoon van de ontvanger staat uit, de batterij van de telefoon is leeg, de telefoon is niet verbonden met internet, een laatste optie kan zijn dat die persoon jou geblokkeerd heeft.  

Kan je berichten van bepaalde personen blokkeren in WhatApp?

Je kunt ook bepaalde personen blokkeren. Mocht je in jouw lijst van contacten iemand hebben staan waarvan je liever geen WhatsApp berichten van ontvangt, dan kan je er voor kiezen die persoon te blokkeren. Die persoon zal dan ook niet meer zien wanneer je voor het laatst online bent geweest of wanneer je online bent. De persoon in kwestie krijgt hiervan geen bericht of iets dergelijks. Om privacy redenen valt voor diegene dus ook niet te achterhalen of jij hem/haar hebt geblokkeerd. Al zal het wel duidelijk worden dat er iets niet klopt als dat tweede vinkje bij het door hem/haar verzonden bericht maar niet verschijnt.

Voor welke telefoons is WhatsApp geschikt?

WhatsApp is nog niet geschikt voor elke telefoon. Oudere telefoons werken nog met wat oudere software of besturingssystemen. Weer andere telefoons hebben Android niet.
iPhone: Alle iPhones worden ondersteund mits ze gebruik maken van iOS 4.3 of hoger. iPad en iPod worden niet ondersteund. Via omwegen en jailbreak zou je wel WhatApp kunnen gebruiken, maar niet alle functies van WhatsApp zullen dan beschikbaar zijn en het brengt ook risico op het niet goed functioneren van het apparaat.
Android: Je telefoon moet werken met Android 2.1 of hoger. Tablets of andere apparaten met enkel WiFi worden niet ondersteund
BlackBerry: Je telefoon moet werken met OS 4.6 of hoger. Moet beschikken over een volledig BIS data-abonnement.
Nokia: Bij Nokia (en bepaalde modellen van Samsung) worden bepaalde S40, S60 en Symbian telefoons ondersteund. Voor modellen met ondersteuning kan je kijken op: www.whatsappen.nl/telefoonvereisten
Windows Phone: Je telefoon is een Windows Phone 7.5 of hoger.

Mocht je een andere telefoon willen aanschaffen en WhatsApp willen gebruiken en twijfel je over de geschiktheid van de door jouw gekozen telefoon, vraag dit dan even na bij je provider of de verkoper. Het zou zonde zijn als je dadelijk aan het telefoon vastzit die het niet ondersteund.

Mijn ervaring met WhatsApp

Alles werkt goed en soepel en de berichten gaan snel genoeg heen en weer om een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren. Je kunt makkelijk groepen aanmaken en op die manier makkelijk meerdere mensen bereiken. Je kunt ook later in een gesprek met 1 persoon, nog andere personen toevoegen wanneer je dat nodig vind. Het is erg makkelijk om op die manier bijvoorbeeld met een groep mensen af te spreken. Je kunt notificaties aanzetten zodat je direct gewaarschuwd wordt wanneer je een nieuw bericht hebt ontvangen. Het menu van WhatsApp vind ik duidelijk en overzichtelijk. In een oogopslag kan je jouw contacten zien en met een tik kan je een gesprek starten. Omdat het je amper wat kost typ je ook sneller wat kortere zinnen over en weer. Dit is iets dat ik met SMS wel mee uitkeek omdat de kosten anders al snel oplopen met al die korte berichtjes. Dat is met WhatsApp dus geen probleem. Je kunt de meldingen aan of uitzetten. Dit vind ik ook erg handig want er is niks vervelender dan om wakker gepiept te worden voor een berichtje, te kijken en enkel ‘ok’ of ‘ truste’ te lezen. Vind ik tenminste. Mijn sms verkeer was voornamelijk gericht naar mijn zus en een vriendin. Als vrouwen kunnen doen, kunnen ook langdradige discussies prima via SMS. Dit bracht alleen behoorlijke kosten met zich mee. WhatsApp is voor mij de uitkomst om wat grip op mijn telefoonrekening te krijgen. Wat mij betreft een dikke 4 sterren voor WhatsApp.


Deze handige app op je nieuwe smartphone? Topaanbieding 300x250


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...